czerw.30

3 proste przepisy na wykorzystanie ciasta francuskiego

dodano: 30 czerwca 2016 przez Bloggerka


Przychodzę do Was dzisiaj z 3 przepisami na szybkie i bardzo sprytne wykorzystanie ciasta francuskiego. Jestem gospodynią domową, która jak każda kobieta ceni przydatne wynalzaki. A takim właśnie cudem w kuchni okazało się dla mnie niejednokrotnie ciasto francuskie. Już tłumaczę dlaczego!

Na pewno nie raz chciałyście przygotować dla siebie coś na szybko, jakiś deser lub fajne danie na kolacje. Poza tym każdemu zdarzyło się zrobić przekąskę dla niespodziewanych gości. We wszystkich tych wydarzeniach towarzyszyła  mi rolka ciasta francuskiego. Mogę z niej zrobić słodkie ciastka i wykwintne ślimaczki. Praktycznie wszystko co przyjdzie wam do głowy można tam wrzucić i będzie ok. Spójrzcie na moje pomysły:

Ciastka francuskie z dżemem

Moja ulubiona wersja ciasta francuskiego z dżemem morelowym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że na płat ciasta polożymy kilka łyżek ulubionej komfitury, następnie wyłożymy je pokrojonymi owocami i deser prawie gotowy. CIasto możemy zwinąć w rulon i pokroić w najbardziej popularne ślimaczki albo pokroić w paski, poskładać w romby i po upieczeniu będą przypominać bardziej finezyjne różyczki rozetki.

Ślimaczki ze szpinakiem i szynką parmeńską

To bardziej wykwintna wersja, ale prawidziwa pychotka. Przepis mam z tego bloga kulinarnego i muszę przyznać, że kompozycja bardzo udana. Potrzebujemy tutaj ser żółty, świeży szpinak i szynkę parmeńską. Zioła prowansalskie bardzo się tutaj przydadzą i może jeszcze sól czosnkowa. Ogólnie palce lizać i musicie tego spróbować.

Zawijaski z mozzarelą i suszonymi pomidorami

I na sam koniec wege wersja wykorzystania ciasta francuskiego na przyjęcie z przyjaciółmi. Na płat ciasta kładziemy plastry mozzarelii, następnie dokładamy suszone pomidory, odobinę rukoli, ziół pronasalskich i skrapiamy nieco ketchupem lup pasatą pomidorową. zawijamy i kroimy co 2 cm na takie grubsze slimaczki. Gotowe!

W każdym przypadku pieczemy ślimaczki około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopnii. Muszą być złociste. Smacznego!

zdjęcie z bloga Niny :)


photo
ślimaczki z ciasta francuskiego: ślimaczki z ciasta francuskiego Zdjęcie pochodzi z notki 3 proste przepisy na wykorzystanie ciasta francuskiego


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy