maj10

Kanapka z masłem

dodano: 10 maja 2011 przez Bloggerka


Masło jest dla mnie jednym z tych podstawowych produktów, których kupno wcale nie dziwi, nie zaskaukuje, nie szokuje i nie może zostać wyeliminowane. Jeżeli dysponuje świeżym pieczywem to jedyne czego chcę to właśnie masło, nic więcej nie jest potrzebne by spełnić moje kulinarne marzenia. Masło w zupełności wystarcza i okazuje się najlepszym dopełnieniem ciepłej jeszcze bułeczki.

Wolny rynek zmienił wszystko, między innymi wprowadził towary do sklepów w Polsce, a co za tym idzie ostatnio zauważyłam że przed lodówką z masłami spędziłam dobre 40 minut starając się wybrać najlepsze. Jestem zadowolona z wyboru, ale tylko dlatego że wiedziałam na co patrzeć. A czy wy wiecie? O tym właśnie będzie dzisiejsza notka, o prostym tutorialu jak kupić dobre masełko!

Wiecie, że nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów wyrabianych z przetworów pochodzących od krowy? Co zatem z innymi nazwamy typu milksełko, masełko, extra itp? Prawdziwe masło musi zawierać w sobie ponad 80 % tłuszczów mlecznych. Jeżeli posiada ich mniej to nie powinniśmy nazywać takiego produktu masłem. Producenci często zamiennie wykorzytsują tłuszcze roślinne zamiast ytch mlecznych. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że tłuszcze roślinne są gorzej przyswajalne przez ludzki organizm, po za tym mogą prowadzić do poważnych powikłań chorobowych. Ostatnimi czasy popularne stało się masło śmietankowe, które wytwarza się z nieukwaszonej śmietanki. Zawiera ono mniejszą dawkę tłuszczów, bo jest to ok. 72%. Wybierając masło powinniśmy kierować się także jego wyglądem. I nie o kolorowe i błyszczące papierki tutaj chodzi, a o fakt twardości masła i jego kolor. Im masło twardsze tym bardziej wartościowe, dodatkowo na plus działa jego biały kolor. Im jaśniejsza kostka tym bardziej powinna nam smakować. Producenci masła przyzwyczaili nas jednak do żółtawych odccini masła, dodają bowiem do niego barwniki. Najlepszą wskazówką do zakupu wartościowego produktu są dla nas zawsze etykiety. Pamiętajmy że jeśli jakiś produkt zawiera w sobie dużo składników zawierających przed swoją nazwą E trzeba uważać i zastanowić się czy na prawdę chcemy go kupić.

Rodzaje masła:

  • masło serwatkowe – surowcem jest serwatka zamiast pełnego mleka
  • masło topione– przetopienie masła najczęściej mającego wady smaku, struktury, konsystencji lub barwy
  • masło bezwodne– dodatkowo odwirowywane i suszone próżniowo
  • masło dietetyczne – w porównaniu do zwykłego masła zawiera więcej wody i dodatki olejów jadalnych
  •  
  • masło smakowe – np.czekoladowe
  • qhi– masło klarowane o odmiennych właściwościach

W zależności od wymagań jakościowych wyróżnia się 5 rodzajów masła:

  • masło delikatesowe
  • masło ekstra
  • masło śmietankowe
  • masło wyborowe
  • masło stołowe

Masło powinno być przechowywane w lodówce, w innym przypadku może zjałczeć.

Dobrym sposobem zachowania świeżości masła jest jego całkowite zanurzenie w wodzie.


photo
kostka masła: Zdjęcie pochodzi z notki Kanapka z masłem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy